Van boerderij tot straathoek: Waar mag je een vending machine plaatsen?

In Nederland zijn verkoopautomaten een populaire manier geworden om diverse producten aan te bieden, variërend van landbouwproducten tot snacks. Echter, voordat je een vending machine kan plaatsen in Nederland, is het essentieel om op de hoogte te zijn van de regelgeving en vergunningen die van toepassing zijn. We lichten in dit artikel toe waar je een verkoopautomaat mag plaatsen en hoe je de benodigde vergunningen kunt verkrijgen.

Mag je een verkoopautomaat op je eigen terrein plaatsen?

Op je eigen terrein is een vending machine plaatsen zonder vergunning vaak mogelijk. Dit wordt bijvoorbeeld veel gedaan in de landbouw en fruitteelt waarbij landbouw- en zuivelproducten worden verkocht via automaten. Desondanks is het raadzaam om vóór de aanschaf van een verkoopautomaat de gemeente te raadplegen om zeker te zijn dat het is toegestaan op de beoogde locatie.

Mag je een verkoopautomaat buiten je eigen terrein plaatsen?

De regelgeving met betrekking tot het plaatsen van een vending machine buiten je eigen terrein varieert per gemeente. Over het algemeen moet er echter altijd een vending machine vergunning worden aangevraagd als de automaat buiten het eigen erf wordt geplaatst. Of het nu gaat om de verkoop van lokale producten, eigen producten of andere goederen, als je een vending machine wilt plaatsen is het verstandig om vooraf contact op te nemen met de gemeente om de specifieke vereisten te achterhalen.

Wat mag je verkopen zonder vergunning?

Voor de verkoop van producten of diensten boven €50,- gelden regels voor colportage en straatverkoop. Als je op straat voedsel of goederen wilt verkopen vanuit een kraam of wagen, is er geen vergunning nodig. Wanneer je producten vanuit een vending machine verkoopt is het belangrijk om te weten dat hiervoor dus wel een vergunning nodig is.  

Een vending machine vergunning aanvragen: Zo werkt het

Als je van plan bent een vending machine buiten je eigen terrein te plaatsen, kun je een stedenbouwkundige vergunning, ook wel omgevingsvergunning, aanvragen via de website van je gemeente of bij het Omgevingsloket online. Zowel particulieren als bedrijven kunnen de vergunningaanvraag indienen door in te loggen met hun DigiD. Via Omgevingsloket online kun je ook de vergunningcheck uitvoeren om te bepalen of je een omgevingsvergunning nodig hebt en de voortgang van je aanvraag volgen.

Door op de hoogte te blijven van de lokale regelgeving en tijdig de benodigde vending machine vergunning(en) aan te vragen, kun je met een gerust hart een vending machine plaatsen en bijdragen aan het gemak en 24/7 beschikbaarheid van diverse producten voor jouw klanten.

Heb je vragen of behoefte aan advies over het plaatsen van een vending machine? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

De mogelijkheden zijn eindeloos...

als je in oplossingen denkt. Wil je meer informatie over het plaatsen van een vending machine of advies voor jouw situatie? 

Shopping Basket